Gå direkt till sidans innehåll

Antal resande med kollektivtrafik per station

Indikator SE. 9.1. 3

Statistiken gäller påstigande på tunnelbanestationerna i Norsborg, Hallunda, Fittja och Alby, samt pendeltågsstationerna Tumba och Tullinge. I siffrorna ingår även påstigande på buss från stationerna Fittja, Alby, Tumba och Tullinge. För att bättre kunna jämföra årsvärdena med varandra är de relaterade till invånarantalet i respektive kommundel.

En anledning till att Fittja har klart flest påstigande per invånare är att busslinjerna i Fittja har många påstigande. Det kan vara direktbusslinjerna mot Liljeholmen och Södertälje som har många påstigande.

Antal påstigande är inte samma sak som antal unika resenärer. Att knappt tre av fyra kommuninvånare stiger på något kollektivtrafikslag en vanlig vinterdag betyder inte att tre av fyra åker kollektivt till arbetet eller skolan i Botkyrka. Många kommunivnånare arbetar inom kommunen och registreras därför två gånger i denna statistik (både vid resa till och från jobbet). Dessutom görs ofta flera byten per resa.

En förklaring till att antalet påstigningar sjönk mellan 2008 och 2009 kan vara den dåvarande lågkonjunkturen som ökade arbetslösheten i kommunen och därmed antal påstigningar i kollektivtrafiken för resor till jobb.

Antal påstigande i kollektivtrafiken per station en vintervardag.

Datakälla: SL
Trend:
Utvecklingen går åt fel håll Utvecklingen går åt fel håll sedan 2003
Senaste värdet:
0,6 påstigande/inv (2015)
Utgångsvärde:
0,6 påstigande/inv (2003)
Kontakt:
Uppdaterad: 2020-09-22