image description

Avfall och återvinning

Avfall har blivit en viktig resurs i vårt samhälle. Källsorterat material kan återanvändas som det är eller återvinnas i nya produkter eller som energi. Organiskt avfall kan till exempel användas för att producera biogas och kompostjord. Brännbart avfall kan ge fjärrvärme och elektricitet via våra kraftvärmeverk.

Hur stora mängder avfall som uppkommer styrs av en komplex kedja av samhällsförändringar. Där konjunkturcykler, konsumtionsmönster och engagemang till att källsortera är några delar i kedjan. När det till exempel är lågkonjunktur konsumerar vi mindre, och då genereras det mindre avfall.

För att styra arbetet med avfallshantering har kommunen tagit fram en avfallsplan. Här finns mål och visioner för det långsiktiga arbetet. Den övergripande visionen är "Det är lätt att göra rätt - alla kommuninvånare och verksamheter bidrar till ett långsiktigt hållbart samhälle".

Delområden

Avfallsmängder och källsortering

Hur mycket och vilken typ av avfall som uppkommer i Botkyrka

Trend:  1 av 3 indikatorer har en positiv trend